In de thuiszorg wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Sommige hulpmiddelen zijn vooral voor de cliënt bedoeld (maar worden ook gebruikt door de thuiszorgmedewerker en mantelzorger) en andere hulpmiddelen zijn speciaal voor de zorgverlener ontworpen. Alle informatie is gebaseerd op het onderzoek van Verhoeven, Overbeek, et al (2012).

Hulpmiddelen voor de cliënt

Accu-check

Dit apparaat meet de bloedglucosewaarde in iemands bloed en wordt gebruikt door en voor cliënten met diabetes. De Accu-check bestaat uit twee onderdelen: een pen en een meetkastje. Op de pen zit een scherp uitsteeksel waarmee de cliënt of zorgverlener een gaatje prikt in de vinger. De suikerwaarde in de druppel bloed die hierbij vrijkomt wordt met het apparaat gemeten en vervolgens op het display weergeven. Indien nodig wordt een insulinespuit vervolgens klaargemaakt en ingespoten.

Bedheffer (papegaai)

Bedoeld om te gebruiken als de cliënt zichzelf in bed wil verplaatsen (tot zitten in bed of tot zitten op de rand van het bed) en daarvoor onvoldoende kracht heeft, maar wel beschikt over een goede arm- en handfunctie.

Cardiofiets

Wordt gebruikt om in beweging te blijven zonder dat cliënten daarvoor de deur uit hoeven.

Dialysemachine

Hiermee worden overtollig vocht en afvalstoffen afgevoerd uit de nieren via een katheter die geplaatst is op ongeveer 2.5 cm onder de navel. Indien de dialyse plaatsvindt in het ziekenhuis kan het zijn dat de plakkers waarmee de dialysekatheters worden geplaatst tussentijds niet verwijderd mogen worden. 

Douchebeugels

Hierdoor kan de cliënt zich rechtop tillen/trekken in de badkamer.

Douchemat

Zorgt voor grip in de douche. Zo valt de cliënt minder snel door gladheid in de badkamer.

Medicijnkluis

Om te voorkomen dat cliënten meer medicijnen gebruiken dan voorgeschreven kan hier gebruik van worden gemaakt. De zorgverlener heeft dan de sleutel van deze kluis.

Medicijnrol (Baxter)

Een rol van zakjes gevuld met voor de cliënt bestemde pillen. Deze pillen worden tijdens een geautomatiseerd proces in de apotheek geordend. Op ieder zakje staat aangegeven op welke datum en tijdstip de inhoud van het zakje ingenomen moet worden.

Orthopedische schoen

Speciaal aangepaste schoenen voor cliënten die deze om welke reden dan ook nodig hebben (bijvoorbeeld ontbreken van delen van de voet, beenlengteverschil of functiestoornissen van de voet).

Rollator

Hulpmiddel bij het lopen voor mensen die vanwege een lichamelijke beperking slecht ter been zijn.

Rolstoel

Een vervoermiddel voor mensen die slecht of niet kunnen lopen. Afhankelijk van het model beweegt de persoon die in de rolstoel zit zichzelf met de handen voort, wordt de rolstoel geduwd, of bevat de rolstoel een elektromotor waarmee hij wordt aangedreven.

Sonde-apparaat

De vloeibare voeding wordt via de neus aangevoerd of gaat direct via de huid de maag in. Op het display van het apparaat wordt aangegeven hoeveel milliliter voeding er per tijdseenheid wordt gegeven. Sommige medicatie wordt met een injectiespuit in het toevoerbuisje van de voedselsonde gespoten.

Steunkousen

Bedoeld om extra druk te geven aan een ledemaat (arm of been), meestal om de ophoping van vocht (oedeem) tegen te gaan.

Traplift

Een stoel met aandrijving die zich voortbeweegt over een rail die is bevestigd op een trap.  Bedoeld voor verticaal personenvervoer.

Trippelstoel

Stoel met bij de voorwielen extra ruimte voor de voeten waarmee de cliënt door het huis kan ‘trippelen’. De stoel ziet eruit als een luxe bureaustoel met rem.

Valalarmketting

Als de cliënt die de ketting draagt valt, kan deze op de knop drukken van het valalarm waardoor de thuiszorg opgeroepen wordt.

Verbandschaar

Heeft botte punten zodat de zorgverlener niet in de huid van de cliënt kan knippen.

Vernevelaar

Bedoeld voor cliënten die vaak benauwd zijn. Met behulp van de vernevelaar kunnen medicijnen door de patiënt worden ingeademd, waardoor de luchtwegen worden verwijd en de patiënt minder benauwd wordt.

WC-verhoger

Vergemakkelijkt het gaan zitten en opstaan en is dus ideaal voor mensen met pijnlijke gewrichten.

Weekdoos

Een doosje met voor iedere dag een apart vakje waarin de pillen worden gedaan. De doosjes worden door de apotheek opgehaald en aangevuld.

Zuurstofmachine

Dit apparaat haalt de zuurstof uit de lucht en transporteert dit via een slang naar een cliënt die bijvoorbeeld in bed ligt.

 

Hulpmiddelen voor de zorgverlener

Douchebed

Bedoeld om patiënten liggend te wassen; vooral geschikt voor cliënten die niet meer kunnen staan.

Douchestoel

Bedoeld voor cliënten die niet lang kunnen staan. Zittend op een douchestoel kunnen ze, met of zonder hulp, douchen. Er zijn vaste douchestoelen aan de muur en losse douchestoelen (met poten).

EasySlide

Wordt gebruikt voor het aantrekken van steunkousen. Het is een langwerpige zak (van een gladde stof) die door de zorgverlener om de voet en het onderbeen wordt gedaan. De steunkous met open voetstuk wordt vervolgens over de zak aangetrokken en de EasySlide wordt door het gat van de steunkous terug getrokken.

Glijplank

Een plank die gebruikt wordt voor transfers van cliënten tussen twee objecten van gelijke hoogte, bijvoorbeeld van bed naar rolstoel.

Hoog-laagbed

Een bed met een motorisch beweegbaar liggedeelte. Met een druk op de knop kan de hoogte worden ingesteld. Tevens zitten er wielen op en onrusthekken die voorkomen dat de cliënt uit bed valt.

Infuuspomp

Apparaat waarmee vloeibare medicatie direct het lichaam van de patiënt in wordt gepompt.

Latex handschoenen

Bedoeld voor hygiëne. Eenmalig te gebruiken.

Postoel

Bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn en dus niet zo gemakkelijk naar het toilet kunnen wandelen. Ze kunnen hun behoefte dan in de postoel doen. Deze wordt dan door de zorgverlener geleegd.

Rubberen handschoenen

Hiermee kan de zorgverlener gemakkelijker panty’s en steunkousen aan- en uittrekken. Ze zijn verkrijgbaar met ribbels en met nopjes (die zijn stroever). Meerdere malen te gebruiken.

Sleutelkluis

Een veilige en snelle sleutelkluis die aan de voordeur gemonteerd wordt. Door middel van  een unieke sleutel hebben de zorgverleners dan toegang tot de woning van de cliënt.

Sprizer

Opblaasbaar matras dat de cliënt in een gewoon bed op werkhoogte kan brengen.

Tillift

Wordt gebruikt om fysiek beperkte mensen te verplaatsen.  Actieve tilliften (elektrisch) zijn voor cliënten die zichzelf nog aan hun armen kunnen optrekken. De zorgverlener kan in zijn/haar eentje dan de cliënt rechtop trekken, de voeten van de cliënt op een soort plank zetten en banden onder de oksels bevestigen. Met een druk op de knop kan de lift dan bediend worden. De cliënt staat als het ware in de machine, die overal heen gemanoeuvreerd kan worden. Bij de passieve tillift, bedoeld voor cliënten die fysiek weinig zelf kunnen,  hangt de cliënt in een soort zak. Om de cliënt in deze passieve tillift te verplaatsen, moeten meestal twee zorgverleners aanwezig zijn.

Witte jas

Vanuit hygiënisch oogpunt dragen zorgverleners een witte jas. Sommige doen deze alleen aan als er fysieke zorg verleend dient te worden; anderen houden de jas constant aan.