Anna (51)

Zorgen op afstand voor een dementerende vader

Relatie met zorgbehoevende: oudste dochter van Jacob

"Veel zorgtaken voor mijn vader komen op mijn schouders terecht. Doordat ik in de zorg werk, wordt er vanuit gegaan dat ik deze zorg ook maar op mij neem."

Anna is de oudste dochter van Jacob en  51 jaar oud. Samen met haar man heeft ze twee kinderen (21 en 19 jaar) en een hond. Anna werkt parttime als verpleegkundige in het ziekenhuis. Haar man werkt fulltime en moet zo nu en dan naar het buitenland. Anna heeft een broer en een zus. Beide wonen aan de andere kant van het land. Bij de verhuizing van haar vader naar het appartement in het woonzorgcentrum hebben haar broer en zus geholpen. De verdere zorg en regelzaken komen op Anna’s schouders terecht.

Zorgtaken Anna:

  • Begeleiding bij artsbezoeken
  • Praktische ondersteuning: contact met de thuiszorg, bestellingen regelen, boodschappen doen en wassen

Hulpmiddelen die worden gebruikt:

  • Rollator
  • Wandelstok
  • Scootmobiel
  • Steunbeugels bij toilet en in de douche

Activiteiten van Anna:

Bezoeken aan artsen

Jacob moet één keer in de maand voor controle naar de specialist in het ziekenhuis. Anna gaat dan met hem mee. Ook brengt ze regelmatig met hem een bezoek aan de huisarts, omdat hij de laatste tijd last heeft van andere kwaaltjes. Vanwege de dementie van Jacob is de aanwezigheid van Anna van belang.

Bellen met thuiszorg

Eén keer in de twee weken belt Anna met de zorg coördinator van de thuiszorg. Ze bespreken hoe het met haar vader gaat. Hoe gaat het met het innemen van de medicijnen? Slaat haar vader geen maaltijden over? Is de hoeveelheid zorg die geboden wordt voldoende?

Bestellingen regelen

Anna bestelt iedere week via internet diepvriesmaaltijden bij de tafeltje dekje maaltijdservice. Haar vader krijgt deze op maandagmorgen thuisbezorgd en kan de maaltijden zelf opwarmen in de magnetron. Anna bestelt ook medicijnen bij de apotheek. De apotheek bezorgt deze bij Jacob aan huis.

Boodschappen doen

Anna doet iedere vrijdag boodschappen voor Jacob en haar eigen gezin. Jacob gaat ook zelf nog wel eens naar de supermarkt om de hoek. De dementie komt bij dit soort dagelijkse dingen tot uiting: 5 pakken melk in huis, eieren die ruim over de datum zijn of koekjes die in de koelkast liggen.

Thuiszorg

Jacob moet drie maal daags medicijnen slikken. Doordat Jacob dementeert heeft hij geen goed dagritme meer. Daarom komt de thuiszorg drie keer per dag langs voor het geven van medicijnen en eten. De thuiszorg komt twee keer in de week langs om Jacob te helpen met douchen.

Thuishulp

Eén keer in de week komt de thuishulp bij Jacob langs voor huishoudelijke activiteiten: afstoffen, stofzuigen, ramen lappen, afwassen, dweilen, etc. Jacob is netjes, dus is één keer in de week genoeg. Wassen en strijken doet Anna voor hem.

Uitjes

Jacob ging altijd graag op pad. Nu hij in het appartement woont is dit minder geworden, maar de soosavond van het woonzorgcentrum bezoekt hij wekelijks om te kaarten of zingen. Op die avond belt Anna hem om hem eraan te herinneren. Jacob gaat ook met de rollator naar de supermarkt om de hoek.

Visite

Eén keer in de twee tot drie weken gaan Anna en haar man bij Jacob op visite. Daar kiezen ze bewust voor, omdat de andere contact momenten vooral zorggerelateerd zijn. Op de visite momenten hoeft er even niet aan zorg gedacht te worden, maar gaat het om de gezelligheid samen.

 

Zorgbehoevende: Jacob

Jacob is 82 jaar. Jarenlang woonde hij samen met zijn vrouw in een seniorenwoning. Ruim 10 jaar geleden overleed zijn vrouw. Jacob stond altijd actief in het leven: met de auto er op uit, bezoekjes aan familie, zingen in het koor van de kerk, etc. Sinds ruim een jaar woont hij in een appartement in een woonzorgcentrum. Sinds hij verhuisd is naar het appartement ontdekt de familie steeds meer signalen die op dementie duiden.