Henk (79)

Zorgen voor een partner met scoliose en Parkinson

Relatie met zorgbehoevende: man van Margreet

"Het kost veel energie om bij instanties hulpmiddelen te regelen. Soms maak ik zelf provisorische hulpmiddelen: een doos dient als voetensteun."

Henk is 79 jaar en zorgt voor zijn vrouw Margreet. Henk is nog zeer vitaal voor zijn leeftijd. Hij fietst nog door het dorp en zit bij de fietsgroep. Vroeger toen Henk nog werkte deed Margreet het huishouden. Henk heeft eigenlijk nooit gekookt of schoon gemaakt. Deze taken doet hij nu ook, dit is wel even wennen en geeft soms vervelende situaties. Ook de tegenstelling in het zeer vitaal zijn van Henk tegenover de ziekte van Margreet zorgt soms voor wat frictie. Toch doen ze nog leuke dingen samen, al worden dit telkens kleinere dingen.

Zorgtaken Henk:

  • Begeleiding
  • Praktische hulp
  • Persoonlijke verzorging
  • Huishoudelijke hulp
  • Toezicht en controle

Hulpmiddelen die worden gebruikt:

  • Sta op hulp bij het bed
  • Trippelstoel
  • Rolstoel
  • Voetensteun
  • Kantelbare stoel in de auto

Activiteiten van Henk:

Opstaan Henk

Henk staat ’s ochtends vroeg op. Hij slaapt niet echt goed. Meestal is hij om vijf of zes uur wakker en gaat dan uit bed.

Opstaan Margreet

Nadat Henk is opgestaan helpt hij Margreet uit bed. Ook helpt hij haar bij het aankleden. Bij het bed zijn enkele hulpmiddelen aanwezig, bijvoorbeeld een sta op hulp. Deze helpt Margreeth om ’s nachts uit bed te komen als ze bijvoorbeeld naar de WC moet.

Ontbijten

Margreet kan moeilijk het bestek vasthouden. Meestal smeert Henk broodjes en eten ze die samen op. De fysiotherapeut heeft geadviseerd, dat Margreet zo veel mogelijk zelf moet blijven doen. Maar als het moeilijk gaat helpt Henk toch snel, anders duurt het zo lang.

Middag

Tussen de middag wordt meestal warm gegeten, hiervoor worden eerst boodschappen gedaan. Dit doen ze meestal samen. Dan gaan ze koken. Omdat Henk dit niet heel goed kan heeft Margreet de supervisie vanaf de trippelstoel. Daarna eten ze samen. Henk verlangt nog vaak naar het eten van Margreet van vroeger. Na het eten gaat Margreet puzzelen of breien. Henk heeft een laptop. Hierop zoekt hij wel eens naar breischema’s via internet. Of hij mailt zijn kleinzoon.

Avond

’s Avonds wordt er een broodje gegeten. Na het eten kijken ze even TV of lopen ze een stukje met de rolstoel. Daarna rusten ze wat uit en helpt Henk Margreet met het naar bed gaan.

Knelpunten

Omdat het ziektebeeld van Margreet steeds verandert zijn er steeds nieuwe hulpmiddelen nodig. Henk maakt zelf provisorische hulpmiddelen zoals een voetensteun van een doosje, een extra kussen in de rug of een verlaging van de trippelstoel. Het kost veel energie om achter instanties aan te bellen en telkens te vechten voor het hulpmiddel. Henk vindt zijn zorgende rol nog moeilijk. Dit komt vooral tot uiting bij schoonmaken en koken.

 

Zorgbehoevende: Margreet

Margreet heeft scoliose en Parkinson. Deze twee ziektes verergeren elkaar. Ze kan door haar ziekte niet meer recht- op lopen en heeft overal hulp bij nodig. Omdat het ziektebeeld zeer specifiek is geworden zijn alle hulpmiddelen op maat gemaakt. De scoliose verergert en de hulpmiddelen moeten ook worden aangepast. Omdat dit niet altijd kan verzint Henk vaak een eigen oplossing.