Ina (62)

Zorgen voor een herstellende partner

Relatie met zorgbehoevende: vrouw van Jan

"Toen ik een weekendje weg was, waren er 12 verzorgers nodig om mijn taak te vervangen."

Ina is 62 jaar oud en woont samen met haar man Jan in een gelijkvloers appartement op drie hoog. Ina is een vrouw die niet graag stil zit. Ze is erg sociaal ingesteld, vroeger heb- ben ze samen een café gehad.
Ina verzorgt Jan sinds 2007.

Zorgtaken Ina:

 • Emotionele steun
 • Begeleiding (bij bezoeken)
 • Huishoudelijke hulp
 • Praktische hulp
 • Persoonlijke verzorging
 • Verpleegkundige hulp

Hulpmiddelen die worden gebruikt:

 • Wondverzorgingsmiddelen
 • Nefrodrain
 • Urinaal met houder
 • Incontinentiemateriaal
 • Bij het bed: hoog-laag bed, decubitus matras en een papegaai

Activiteiten van Ina:

Opstaan

Het verzorgen van Jan is een hele procedure. Voor Ina is het echter een gewoonte geworden. Ze weet beter dan de verzorgers hoe het moet. Ze heeft meegemaakt dat ze de thuiszorg uit moest leggen hoe het precies gedaan moest worden. In het begin was het wennen om zo met elkaar om te gaan.

Opstaan Verzorging

Bij het opstaan is dit het afkoppelen van de nefrodrain, het legen van het urinoir en de wond van de stoma verzorgen. Op een goede dag duurt dit tussen een half uur en een uur.

Douchen en ontbijten

Na het ochtendritueel gaat Jan douchen, de wond dient dan volledig afgeplakt te zijn. Ina heeft vroeg in de ochtend al gedoucht. Jan doucht niet elke dag, soms wast hij zich aan de wastafel. Daarna ontbijten ze.

Rusten

Na de ochtend handelingen zijn ze moe, met een kop koffie erbij rusten ze uit en maken een sudoku.

Uitje overdag

’s Middags rijdt Jan een rondje buiten op de scoot- mobiel en Ina fietst soms mee. Als mensen uit het dorp Jan zien rijden zeggen ze altijd: “Hé Jan rustig aan”. Aan de ene kant vinden ze dit fijn. Maar die mensen weten niet welke zorgen ze elke dag heb- ben, en wat er voor nodig is om zo een stukje te kunnen rijden. Meestal zeggen ze: “Het gaat z’n gangetje”. Doordat ze vroeger veel met de carnavalsverenging deden en de harmonie hebben ze een groot netwerk van kennissen.

Avond

’s Avonds voor het slapen gaan wordt de wond weer verzorgd en de stoma aangesloten. Jan gaat eerder naar bed dan Ina. ‘s Avonds kijkt Ina nog televisie en probeert te ontspannen.

Vervangen

Toen Ina een keer een weekend weg was waren er 12 verzorgers nodig om haar taak te vervangen.

 

Zorgbehoevende: Jan

Jan heeft endeldarmkanker gehad. Hiervoor heeft hij verschillende operaties ondergaan. Nu heeft hij een stoma en heeft hij moeite met lopen. Zoals de situatie nu is redden ze het met z’n tweeën. Jan is actief bij de harmonie. Tijdens zijn ziekte heeft bezoek aan en van de vereniging hem er boven op geholpen. Nu gaat hij nog twee keer in de week naar de vereniging om te repeteren.