Jannie (80)

Zorgen voor een dementerende partner

Relatie met zorgbehoevende: vrouw van Kees

"Mijn zorgtaken zijn best zwaar, maar ik doe niets liever. Ik wil niet dat Kees in een verzorgingstehuis terecht komt terwijl ik nog zo vitaal ben."

De 80 jarige Jannie zorgt voor haar dementerende man Kees. Samen wonen ze in een normaal huis. Gelukkig is er een slaapkamer en douche op de benedenverdieping. Vroeger was Jannie lerares. Ook had ze een actieve vriendinnengroep. Nu spreekt ze nog enkele keren per jaar met haar oude bergwandelclub of collega’s. De zorgtaken voor haar man zijn best zwaar, maar ze zou niets liever doen. Ze kan zich niet voorstellen dat hij in een verzorgingstehuis terecht komt terwijl zij nog zo vitaal is. Het is gewoon zo’n lieve man en ze zorgt graag voor hem.

Zorgtaken Jannie:

  • Begeleiding bij bezoek
  • Praktische hulp
  • Toezicht en controle
  • Huishoudelijke hulp
  • Persoonlijke verzorging

Hulpmiddelen die worden gebruikt:

  • Voor wassen: douchestoel
  • Voor eten: speciaal bestek, bord met opstaande rand en een slab
  • Schuine mok
  • Medicijndoos
  • Bij het bed: decubitus matras en een papegaai

Activiteiten van Jannie:

Jannie staat op

Om 6:30 uur wordt Jannie wakker. Graag wil ze klaar zijn voordat de thuiszorg Kees uit bed komt helpen. Ze wil niet in de douche zijn als Buurtzorg daar ook is: dan krijgt ze het gevoel dat ze in de weg loopt.

Ontbijten

Bij het ontbijten helpt Jannie Kees. Het meeste kan Kees nog wel maar soms mist hij met de lepel zijn mond. Hij heeft speciaal bestek en ook een bord met opstaande rand. Daarnaast ook een slab om vlekken te voorkomen. Na het ontbijt moeten de medicijnen genomen worden. Deze zitten per dag gesorteerd in een medicijndoos. Jannie vult deze eens per week bij en hoeft hier dan de rest van de week niet meer naar om te kijken.

Uitje overdag

Als Kees niet naar de dagbesteding gaat kunnen er diverse activiteiten worden gedaan. Met de elektrische fiets een rondje rijden, met de omgebouwde camper naar Ikea of het tuincentrum of rustig thuisblijven. Jannie vindt het fijn dat ze samen nog dingen kunnen ondernemen, het geeft ieders energie.

Omschakelen rol

Voordat Kees terug komt van de dagbesteding heeft Jannie 30 minuten nodig om weer in haar verzorgende rol terug te schakelen.

Kopje soep

Om 17:00 uur als Kees terug is van de dagbesteding nemen ze een kopje soep voor wat extra zout. Hiervoor wordt de speciale schuine mok gebruikt. Hiermee kan Kees makkelijker drinken.

Avondeten

Jannie kookt het avondeten. Tegelijk eten is lastig, daarom eet Jannie eerst. Dezelfde hulpmiddelen als bij het ontbijt worden gebruikt.

Avond

‘s Avonds is de energie op en wordt er rustig in de sta-op-stoel gezeten en televisie gekeken.

Slapen

Om 21:00 uur komt de thuiszorg Kees naar bed brengen. Jannie heeft ‘s avonds dan ook wat rust.

 

Zorgbehoevende: Kees

Vroeger werkte Kees als scheepswerk- tuigbouwkundige, later is hij hier docent in geweest op het HBO. Samen hebben Kees en Jannie goede herinneringen aan reizen die ze maakten. Nu heeft Kees de ziekte van Parkinson, het ziektebeeld verandert met de jaren. Op dit moment kan hij moeilijk lopen. Ook gaat de oog-handcoördinatie achteruit. Hij pakt bijvoorbeeld mis bij een glas. Jannie helpt veel bij zulke situaties: ze brengt dan zijn hand naar het glas. De laatste tijd heeft Kees ook moeite met tijd of datum en het maken van keuzes, bijvoorbeeld koffie of thee.