Fatima (38)

Functie: Verzorgende

"Veel hulpmiddelen blijven thuis bij de cliënt. De tillift kan ik bijvoorbeeld niet meenemen. Bij de cliënt liggen ook altijd de handschoenen en andere hulpmiddelen die ik bij het bezoek nodig heb, dit vind ik erg fijn. Zo hoef ik dit zelf niet mee te nemen."

“Een cliënt heeft vaak te maken met meerdere personen/instanties die betrokken zijn bij het zorgproces. Veel communicatie gebeurt telefonisch, dus het is handig om de contactgegevens van de betrokkenen te hebben. Ik zal één van mijn cliënten gebruiken als voorbeeld. Deze cliënt (Jan Jansen) heeft diabetes en heeft medicijnen en zorg nodig voor de wonden die veroorzaakt zijn door deze ziekte. Er moet een goede communicatie zijn tussen alle partijen om een voorspoedig verloop van het proces te garanderen. Als dit niet gebeurt kunnen er bijvoorbeeld verkeerde medicijnen gegeven worden of kunnen medicijnen te vaak gegeven worden.”

Ontwerpuitdagingen

Goede hulpmiddelen

Steunkousaantrekhulp

“Sommige hulpmiddelen gebruik ik heel erg vaak. Zo heb ik bijvoorbeeld erg veel baat bij de aantrekhulp voor steunkousen, ook wel EasySlide genoemd. Als ik bij een cliënt een steunkous aan wil doen dan doe ik eerst de EasySlide over het been. Daarna doe ik de steunkous over de gladde stof van de EasySlide heen. Zo is het voor mij makkelijker en minder belastend en eventuele wonden bij de cliënt worden niet kapot getrokken. De EasySlide kan vervolgens weer door het gat in de steunkous van het been getrokken worden. Ik vind dit hulpmiddel onmisbaar.”

Hooglaagbed

“Ik vind het hooglaagbed ook geweldig. Het is niet te doen om voor een langere tijd te laag of te hoog te werken. Dan krijg ik zeker last van de rug. Door middel van het hooglaagbed kan ik altijd op de voor mij ideale hoogte werken, zodat ik mezelf niet overbelast.”

Enkele knelpunten die ik zelf ondervind of zie in mijn werk:

  • Soms staat er een object in de weg als ik bijvoorbeeld een cliënt wil wassen. Dit kan een verwarming, toilet of muurtje zijn. Zo moet ik af en toe houdingen aannemen die ik liever niet aan wil nemen in verband met overbelasting.
  • De douchekop, -houder en -beugels mogen bij sommige cliënten wel wat hoger of lager.
  • Glijplank is soms te stroef, vooral als de cliënt net gedoucht heeft. Dan moet ik fysiek meer moeite doen om de cliënt te verplaatsen.
  • Sommige cliënten willen de medicijnen liever zelf bijhouden, omdat ze denken dat de zorgverleners het kunnen vergeten.
  • De PDA’s waarmee we cliëntenberichten versturen zijn wel een beetje klein. Ik ben wel redelijk gewend om te werken met technologie, maar als ik haast heb dan zit ik al snel te priegelen met het kleine pennetje.
  • Zelf ondervind ik weleens lichte fysieke klachten door werk wat ik bij cliënten moet doen. Meestal heb ik dan wat pijn in de rug door toch iets te veel of te zwaar tillen. Ook neem ik soms iets te lang dezelfde houding aan, wat ook rugpijn kan veroorzaken.